In memoriam Marijan Nijhof

Marijan Nijhof, geboren in 1950 in Brummen, begon de eerste jaren van haar werkzame leven als onderwijzeres. Midden jaren ‘70 kwam er een brief uit Jemen, met de vraag of ze als lerares ondersteuning wilde bieden aan werkers aldaar. In 1984 kwam ze terug naar Nederland waar ze in Winterswijk ook in het onderwijs terecht kwam. Na zeven jaar kwam er de vraag om naar Griekenland te komen, opnieuw als lerares. Via Griekenland ging ze naar Albanië, waar ondertussen het communistische systeem was gevallen. Ondersteund door de vergadering in Warnsveld, is Marijan begonnen met het opvangen van ongehuwde moeders en hun kinderen. Ook kwam ze in ziekenhuizen, waar baby’s lagen die niemand wilde hebben en waarvoor geen plaats was in het weeshuis. Toen ontstond haar verlangen om een weeshuis te starten in Gjirokastër. Via wonderlijke wegen werd dit mogelijk en ervaarde zij hoe rijk haar Vader is.

De wetten veranderden in Albanië en er kwam de verplichting dat kinderen geadopteerd moesten worden of indien mogelijk terug naar hun ouders. In Gjirokastër hebben we Marijan als bestuur van Nehemia leren kennen en hebben we haar bezocht. Een tweede huis werd gebouwd, alwaar een echtpaar uit Zutphen kwam er wonen die kinderen opvingen in de veiligheid van hun gezin.

Marijan was dankbaar dat ze in die jaren ruim vijftig kinderen heeft mogen opvangen en ervoor kon zorgen zo goed als mogelijk.

In de Berichten van april 2020 schreef ze: ‘In het begin van dit hele ziekteproces, was ik zo dankbaar voor het leven dat ik gehad heb, nu ben ik ook zo dankbaar voor de tijd die ik waarschijnlijk nog van Hem krijg’! Die tijd betrof minder dan een jaar. Eind vorig jaar bleek dat de ziekte toch weer de kop opstak. In de dankdienst werd gezegd dat de namen van al deze kinderen in haar dagboek stonden en dat ze dagelijks voor hen bad. Het werk gaat door. De stichting ‘The Hiding Place’ was in 1997 al opgericht en is er nog steeds voor het kindertehuis, wat intussen door lokale christenen gerund wordt.

We zijn dankbaar voor wat ze heeft mogen doen voor onze Heer.   Pieter van der Ster